Curiozități despre Albine

1.  albina produce a 12-a parte dintr-o linguriță de miere. Pentru a produce 1 kg de miere sunt vizitate 4,4 milioane flori;

2. albina vizitează 50-100 flori în timpul unui singur zbor de cules;

3. din totalul insectelor polenizatoare albinele melifere reprezintă 80%;

4. în perioada maximă de dezvoltare (mai-iunie) o familie de albine este alcătuită din cca 55000 indivizi;

5. mierea asigură energie organismului în două etape: mai întâi glucoza este absorbită de organism și reprezintă o sursă de energie imediată; fructoza este absorbită mai greu furnizând energia necesară la efort susținut.

6. mierea este sursa primară de hrană pentru albine, reprezentând o sursă deosebit de concentrată de energie. Albinele colectează și depozitează nectarul în celulele fagurillor, transformându-l în miere pentru a putea fi conservat pe o perioadă mai mare de timp, în special pentru perioada de iarnă când albinele trăiesc pe baza rezervelor de miere acumulate.

7. mierea este un produs natural, fiind cel mai digestibil produs. Are calități antibacteriene. Conține vitamine și enzime. Nu conține colesterol.

8. pentru a produce 1 kg miere albinele zboară 88.500,0 km;

9. pentru a zbura distanța egală cu înconjurul Pământului, o albină consumă aproximativ 28 g miere;

10. polenul este hrana cea mai bogată în substanțe nutritive, conținând până la 35% proteină, 10% glucide, enzime, minerale și vitamine, fiind bogat în vitamina A (caroten), B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (acid nicotinic), B5 (acid pantotenic), C (acid ascorbic), H (biotina).